Donatie: € 10.000,-

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Op dit moment wordt hard gebouwd aan het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Medio 2011 zullen de twee huidige ziekenhuizen (JBZ Carolus en JBZ Groot Zieken Gasthuis) naar deze nieuwe locatie verhuizen. Het nieuwe ziekenhuis wordt een mooi en goed ziekenhuis met de modernste medische voorzieningen. Maar de ambities van het ziekenhuis reiken verder. In het nieuwe gebouw willen artsen, verpleegkundigen en management ook het meest patiëntgerichte ziekenhuis creëren waarin patiënten een ‘healing environment’ geboden wordt. In overleg met patiënten en intern betrokkenen zijn een tiental projecten geselecteerd die het ziekenhuis graag zou willen realiseren. Deze projecten zijn onder meer: de inrichting van de tuinen, de inrichting van de chemoruimte, de familiekamers voor familieleden van ernstig zieke patiënten én de aankleding van de kinderafdeling.

Het door de overheid beschikbaar gestelde bouwbudget is niet bedoeld en niet toereikend om deze voor de patiënten zo belangrijke voorzieningen te betalen. Daarom maakt de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, onder voorzitterschap van Els van Breda Vriesman, zich samen met het ziekenhuis hard voor de fondsenwerving voor alle projecten.

ERASMUS MC-SOPHIA KINDERZIEKENHUIS

€ 10.000,- gedoneerd

ERASMUS MC-DANIËL DEN HOED KLINIEK

€ 10.000,- gedoneerd

RADBOUD UMC, AMALIA KINDERZIEKENHUIS

€ 10.000,- gedoneerd

De aankleding van de kinderafdeling

Voor iedereen die in het ziekenhuis moet verblijven, maar speciaal voor zieke kinderen, is de omgeving en sfeer op de afdeling belangrijk. Het medische personeel en de ouders spelen hier een grote rol, maar ook de aankleding van de afdeling en de aanwezigheid van speelgoed, computers en boeken kunnen helpen dat kinderen zich thuis voelen.

De kinderafdeling onderkent dit belang en heeft samen met de architect en een kunstenaar een plan gemaakt voor de inrichting van de afdeling. In dit plan speelt een kikkertje de hoofdrol. Dit kikkertje wordt het symbool van de afdeling, een vriendje voor de zieke kinderen. Het kikkertje komt terug in de wandschilderingen, op het beddengoed, het servies, de kinderwebsite en andere plekken. Maar daarnaast zijn andere zaken nodig:

 • (Deel) projecten voor de afdeling Moeder en Kind
 • Wandschildering: Op alle plekken waar veel kinderen komen
 • Eigen “Kinder”lijn: Servies, beddengoed, rompertjes, drukwerk etc.
 • Spelmateriaal
 • Computerfaciliteiten voor onderwijs en spel
 • Rooming-inn faciliteiten
 • De inrichting van de kraam- en couveuse suites
 • De inrichting van speelkamers, borstvoedingkamer, ouderkamers
 • De inrichting van 4 familiekamers voor gezinnen
 • Speeltuin in de JBZ tuin
 • Kinderwebsite

Stichting Kinderleukemie Nederland en het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De Stichting Kinderleukemie Nederland heeft de nieuwe kinderafdeling van het JBZ met een bijdrage van €10.000,- ondersteund. Kinderleukemie Nederland heeft een 2-tal projecten gekozen waar het geld aan besteed zal worden. Dit zijn:

1. Computerfaciliteiten voor onderwijs en spel
2. Spelmateriaal

1. Computerfaciliteiten voor onderwijs en spel

De nieuwe kinderafdeling beschikt onder meer over 4 ruime 1 persoonskamers met sluis. In deze kamers zullen veelal chronisch zieke kinderen worden verpleegd. Deze kinderen hebben vaak te kampen met verminderde weerstand waardoor geïsoleerde verpleging noodzakelijk is (hoge druk kamers). Het is dan ook extra belangrijk dat deze kamers goed worden ingericht. Een internet aansluiting en PC zijn weliswaar standaard aanwezig maar aanvullende contactmogelijkheden voor kinderen ontbreken. Hierbij kan gedacht worden aan contacten met school, verenigingen of thuis. Dit is juist, voor deze groep kwetsbare kinderen, erg belangrijk. Met deze extra ICT mogelijkheden biedt het JBZ echt iets bijzonders voor een heel bijzondere groep kinderen.

2. Spelmateriaal

De kinderafdeling heeft een jaarlijks budget om spelmateriaal te kunnen aanvullen. Hierbij gaat het veelal om knutselmateriaal, spelletjes en kleine cadeautjes zoals voor Sinterklaas. Met het budget dat Stichting Kinderleukemie Nederland ter beschikking heeft gesteld zijn er ook grotere uitgaven mogelijk zoals; computerspelletjes (Wii, Nintendo, Playstation), duurdere spellen en de aankleding van de speelkamer.

Terug naar het overzicht met projecten
Klik hier