Donatie: € 10.000,-

VU Medisch Centrum

Ons grote project in 2015 is het VU medisch centrum (VUmc) geweest.

Achtergrond

Het VU medisch centrum  is een academisch ziekenhuis en medische faculteit in Amsterdam, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een belangrijk doel waar VONK (VUmc Onderzoek naar Kinderen) naar streeft is het genezen van meer kinderen met kanker met minder bijwerkingen en minder late effecten.

Prinses Maxima ziekenhuis

€ 25.000,- gedoneerd

Jeroen bosch ziekenhuis

€ 10.000,- gedoneerd

Erasmus mc sophia kinderziekenhuis

€ 10.000,- gedoneerd

VONK

BETERE KWALITEIT VAN LEVEN DOOR SLAAP

Door de toegenomen overleving van kinderen met leukemie is er steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling. Tijdens de behandeling is de kwaliteit van leven, vanzelfsprekend, lager dan die van gezonde kinderen. Hoewel de kwaliteit van leven verbetert naar mate de behandeling vordert, is deze bij veel kinderen na het einde van de behandeling nog steeds verlaagd. Verstoorde slaap lijkt een rol te spelen bij deze verlaagde kwaliteit van leven, maar veel is er echter nog niet over bekend.

SLAAP studie 

De SLAAP studie onderzoekt hoe kinderen met leukemie slapen en welk effect dat op hun kwaliteit van leven heeft. Kinderen dragen hiervoor een aantal maal gedurende een week een bewegingsmeter, waaruit slaap afgeleid kan worden. Ook leveren zij urine in voor het meten van het slaaphormoon melatonine. Kinderen en hun ouders vullen vragenlijsten in over hun slaap en hoe het met ze gaat.

toekomst

De SLAAP studie zal ons meer inzicht geven in het soort slaapproblemen die kinderen met leukemie ondervinden. Ook zal het ons beter leren begrijpen wat de gevolgen van slaapproblemen zijn. Met deze kennis kunnen we in de toekomst behandelingen en begeleiding opzetten, zodat de kwaliteit van leven van kinderen met leukemie verbetert.

Stichting kinderleukemie Nederland en het vumc 

De donatie van € 10.000 van de Stichting Kinderleukemie Nederland wordt gebruikt om het kwaliteit-van-leven onderzoek door te zetten.

Terug naar het overzicht met projecten
Klik hier